nieuws

Lopen op de bodem van de zee

WADLOPEN

EXCURSIES
Tweemaal per etmaal is het eb en valt de bodem van het wad droog. Op het oog ligt er dan niet meer dan een kale, modderige vlakte aan de oostkant van het eiland. Maar bij nadere bestudering blijkt de bodem van de zee verrassend en vol leven. Gidsen kunnen je er tijdens een excursie van alles over vertellen.
Een wadexcursie op Texel begint bij het dijkmonument bij De Cocksdorp en duurt zo’n anderhalf uur. In het droogvallende slik kom je allerlei vormen van bodemleven tegen, zoals pieren en zagers, krabben, oesters, kokkels en andere schelp- en schaaldieren. Ze maken deel uit van een bijzondere kringloop, van dieren die eten en gegeten worden, en die samen met de vele soorten vogels een uniek stuk natuur vormen. 


Japanse oester
Dat bodemleven is ook aan veranderingen onderhevig. Bijzonder is het verhaal van de Japanse oester, die in de jaren zestig werd uitgezet in Zeeland, nadat de ‘gewone’ platte oester door een virus nagenoeg verdwenen was. Het was een experiment voor een jaar, maar de buitenlandse gast bleek zo goed bestand tegen infecties en strenge winters dat hij zich steeds verder uitbreidde.
Kokkels worden beschermd door een harde schelp. Vogels hebben verschillende methoden om deze te openen. Scholeksters doen dat met hun snavel. Dat kost zo veel moeite, dat hun snavel per jaar met wel tien centimeter slijt. Eidereenden slikken de schelpen in z’n geheel door. Ze hebben sterke maagspieren die de schelpen vermalen. Meeuwen doen het nog anders. Die laten de schelpen vanaf grote hoogte stukvallen op de dijk.


Glad en glibberig
Het drooggevallen wad is glad en glibberig en tijdens een wandeling zak je er regelmatig een stukje in weg. Toch is een excursie voor iedereen met een beetje conditie goed te doen. Kinderen moeten ten minste zeven jaar zijn. Warme kleding en goed schoeisel worden aanbevolen.


De wadexcursies op Texel worden georganiseerd door Natuurmonumenten, in samenwerking met Ecomare. Reserveren (bij Ecomare) is noodzakelijk. 

Author


Avatar